Vijf-jarig bestaan Twiga

21 december was het zo ver. Na dagen van grondige voorbereiding stond er een groot feest op het programma. De zon scheen volop en ondanks de regentijd bleef het de gehele dag droog.
In de ochtend was er tijd om samen met de kinderen, de mama’s en de bewakers de versieringen op te hangen en de stoelen en tafels klaar te zetten. De koks waren inmiddels al begonnen met het voorbereiden van het eten en de DJ nam zijn plaats achter de draaitafel.
De eerste gasten arriveerden om 10:00. Volgens Afrikaanse traditie kwamen er ook nog mensen om 14:00 aan. Het schijnt hier normaal te zijn dat je vaak behoorlijk wat later naar een feest toe gaat, als de tijd die op de uitnoding wordt aangegeven.
Iedereen had de mooiste kleding uit de kast getrokken. Veel vrouwen hadden extra aandacht besteed aan hun haar, we hebben heel wat mooie ingevlochten kapsels gezien. De kinderen en staf hadden in de dagen ervoor blauwe T-shirts gekregen met het logo van Sarakasi achterop en op de voorkant hun eigen naam. De meesten liepen hier dan ook trots mee rond.
Tegen 12:00 werd het programma geopend door William, die de dag als MC aan elkaar zou praten. Alle gasten werden voorgesteld volgens Tanzaniaans gebruik. Elk feest in Tanzania heeft namelijk een bepaalde opbouw, zo ook dit feest. Natuurlijk werd er ook gebeden door een geestelijke.
Vervolgens hebben we met z’n allen kunnen genieten van een gevarieerd programma waarvoor de kinderen een aantal weken hadden geoefend. We hebben dans, zang, toneel, acrobatiek en nog veel meer zien langs komen. De kinderen genoten volop en de gasten ook. Ook hebben we ‘afscheid’ genomen van een aantal nursery-kinderen die klaar zijn om naar de basisschool te gaan. Zij hadden een speciaal lied ingestudeerd waarin iedereen werd bedankt. Ook was er een kleine ceremonie waarin ze uiteindelijk een certificaat kregen voor het behalen van het nursery-programma. Daarnaast kregen ze een cadeau in de vorm van een Engels leesboekje, een pen, een schrift en een ander aardigheidje.
Als verrassing werden we door de bewakers getrakteerd op een originele Massai-dans. De een sprong nog hoger dan de ander. Bewaker Kayan bleek een getalenteerd zanger.
Tussendoor hebben we kunnen genieten van een heerlijk en uitgebreid feestmaal en een flesje frisdrank.
Aan het einde van de middag was er nog tijd om even lekker uit de bol te gaan en te dansen. Iedereen, van jong tot oud, stond op de ‘dansvloer’ en gooide de heupen in de strijd. We hebben leuke moves gezien van mama Baraka, bibi (oma) Paulo, teacher Agnes en guard Sumlek.

We hebben genoten van een fantastisch feest!
Op naar de volgende 5 jaar.